Loopbaanadvies: hoe vind je nu precies wat je leuk vindt?

Er zijn veel mensen die niet goed weten wat ze willen in hun leven. Het aantal opties is groot en de meeste functies hebben meer saaie werkzaamheden dan leuke. Het kan best lastig zijn om uit te vinden wat je leuk vindt en daarbij moet je vervolgens ook nog eens de moed hebben om een carriereswitch te maken. Hoe vind je nu precies wat je leuk vindt om te doen? En heeft het zin om je aan te melden bij een consultancybureau?

Geef het prioriteit

Wanneer je met iemand praat die niet goed weet wat ze willen in hun leven, kom je erachter dat ze eigenlijk weinig doen om daar wel achter te komen. Er zijn veel onduidelijkheden en daarnaast blijkt het lastig om knopen door te hakken. Wanneer je je huidige studie of baan echt niet leuk vindt en graag van carrière wilt veranderen – maar niet goed weet wat je wilt – dan is het slim om het uitvinden van wat je dan wel leuk vindt prioriteit te geven. Wat doe je op dit moment om uit te vinden wat je wilt doen met je leven? Maak een plan hoe je dit gaat uitvinden en zet een deadline voor jezelf. Het is verstandig om jezelf de tijd te geven en een ruime deadline aan te houden, zodat je geen overhaaste beslissingen gaat nemen.  

Stel jezelf veel vragen

Stel jezelf ontzettend veel vragen. Schrijf het antwoord op en lees je antwoorden een aantal dagen later opnieuw. Wat van levensstijl wil je leiden? Hoeveel kost dit? Waar zie je jezelf over 5 jaar? Wat van dromen heb je diep van binnen? Door in jezelf te kruipen wordt het eenvoudiger om te zien waar je ambities liggen en wat jou blij maakt. Verwacht niet dat je binnen 1 dag het antwoord weet. Ook al denk je iets gevonden te hebben wat je leuk vindt, dan moet je het eerst proberen en het echt ervaren voordat je er zeker van bent of datgene is wat je wilt. 

Loopbaancoaching inschakelen?

Het kan geen slecht idee zijn om loopbaancoaching in te schakelen. Het voordeel is dat zij ervaring hebben, precies weten welke vragen er gesteld moeten worden en daarnaast hebben ze vaak een netwerk binnen universiteiten en ondernemingen. Een loopbaancoach kost vaak geld, maar dat is het meer dan waard, mits je een professioneel bureau voor loopbaanadvies inschakelt.