Wat kost een boekhouder?

Als zzp’er kan je het best voor een boekhouder kiezen die kan jouw prima helpen met je boekhouding en is bovendien een stuk goedkoper dan een accountant. Een boekhouder kost gemiddeld €87,65 per maand, blijkt uit de vergelijking van 75 verschillende boekhouders. De goedkoopste offerte was €59 per maand. De duurste offerte was €166 per maand. De kosten zijn afhankelijk van het aantal transacties en de mate van advies dat je nodig hebt.

Boekhouders:

Ervaring boekhouder Gemiddeld kosten per uur
Startend boekhouder € 40,- tot € 45,-
Aantal jaren ervaringen € 60,-
Zeer ervaren accountant € 80,-

Kosten boekhouder en accountant

Boekhouders werken steeds minder met een uurtarief. De gemiddelde kosten liggen tussen €600-2000 per jaar. Maar de exacte tarieven van boekhouders lopen zeer uiteen. Sommige bedrijven laten ook een gedeelte van hun boekhouding doen en doen het andere deel zelf. Zo kan je kosten besparen. De kosten van een boekhouder hangen ook af van de hoogte van de omzet want hoger de omzet hoger de kosten van de boekhouder. Een trend van de laatste jaren is dat boekhouders steeds vaker hun diensten per maand aanbieden, als een soort abonnement.  Bij een goedkopere boekhouder krijg je vaak geen advies maar bij een duurdere boekhouder krijg je vaak wel advies. Dat wil niet zeggen dat een goedkopere boekhouder niet goed. Het is wel erg belangrijk dat je een goede boekhouder hebt. Wat goed bij jouw past hangt echt af wat je wensen en verwachtingen zijn van een boekhouder.

Accountants:

Ervaring accountant Gemiddeld kosten per uur
Stratend accountant € 60,- tot € 75,-
Accountant met een aantal jaren ervaringen € 70,- en € 100,-
Zeer ervaren accountant € 150,- en € 200,-

Boekhouder of accountant

Boekhouders en accountants worden vaak door elkaar gehaald. Boekhouders hebben geen beschermende titel. Iedereen die een beetje verstand van boekenhouden heeft kan zich al boekhouder noemen. Ze zijn opgeleid om vooral kleine ondernemers van een verzorgde boekhouding te voorzien en hebben vaak veel kennis in huis. Accountants hebben een beschermende titel; ze hebben er ook echt verstand van en blijven beter op de hoogte van de nieuwste dingen die zijn namelijk verplicht om jaarlijkse en aantal bijscholing cursussen te doen. 

Wat doet een boekhouder?

 • Het onderhouden van de boekhouding
 • Uitvoeren van de salarisadministratie
 • Facturen opstellen en versturen
 • Het opstellen en indienen van belastingaangiftes (Btw-aangifte, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, etc.)
 • Jaarrekeningen opstellen

Wat doet een accountant?

 • Het opstellen van accountantsverklaringen
 • Controle van de bedrijfsadministratie
 • Het inrichten/opzetten van de boekhouding
 • Opgestelde jaarrekeningen controleren

Wel of geen boekhouder?

Sommige bedrijven doen ook een gedeelte naar de boekhouder en doen het andere deel zelf. Dat hangt af van de bedrijfsvorm. Vooral groter bedrijven nemen een boekhouder in de hand. Kleinere bedrijven doen het vaak om kosten te besparen zelf.

Vier dingen waar je op moeten letten bij het kiezen van een boekhouder:

 1. Je wilt natuurlijk een boekhouder die goed bij jouw bedrijf past. Het beste is met meerdere boekhouders een afspraak te maken, je moet daarbij letten op de mate van interesse die de boekhouder toont in je bedrijf.
 2. Gaat hij/zij mee met de tijd. Volgt hij/zij bijscholing cursussen en is die op de hoogte van de veranderingen binnen jouw bedrijf.
 3. Maak vooraf duidelijke afspraken over de kosten. Dan heb je duidelijke voor ogen wat het gaat kosten en zo kom je achter af niet voor verassingen te staan.
 4. Zorg er voordat je je boekhouder kan volgen met wat hij/zij doet. Je moet zelf natuurlijk wel op de hoogte blijven van je financiën.  

Op de10beste.nl vind je beste boekhouders bij jou in de buurt.